Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Diana a brit arisztokráciába beleszületett, Edward John Spencer legfiatalabb lányaként.

 

Kép

 

 

 

 

Park House-ban született, Sandringhamban (Norfolk, Anglia). Percy Herbert a Szent Mária Magdolna templomban keresztelte meg ugyanott, keresztszülei között ott volt John Floyd is (a Christie's elnöke). Dianának négy testvére volt:

 

  • Sarah Spencer (született 1955. március 19.)
  • Jane Spencer (született 1957. február 11.
  • John Spencer (született és meghalt 1960. január 12.)
  • Charles Spencer (született 1964. május 20.)

     

Miközben szülei házasságtörés miatt váltak, Diána édesanyja két legkisebb gyermekével egy londoni lakásba költözött Knightsbridge-ben, ahol Diana a helyi iskolába járt.

 

 

 

 

A karácsonyt a Spencer gyerekek apjuknál töltötték, aki következésképpen nem engedte őket vissza az anyjukhoz Londonba. Lady Althorp perelt a gyermekei felügyeleti jogáért, de Lord Althorp a társadalmi osztályával és Lady Althorp anyjának vallomásával a lánya ellen volt ebben az időszakban, ezzel is hozzájárulva a bíróság döntéséhez: Diána és bátyja felügyelete az apjuké.

Apai nagyapjának, Albert Spencernek, Spencer VII. Earl-jének halálakor (1975) Diána édesapja felvette a VIII. Earl of Spencer nevet, ekkoriban vált ő is Lady Diana Spencerré. Gyermekkori lakóhelyéről családja 16. századi ősi otthonába, Althorpba költözött.

 

Kép

 

 

 

 

Egy évvel később Lord Spencer elvette Raine-t, (Dartmouth grófnőjét), Barbara Cartland romantikus novellaírónő egyetlen leányát. Ebben az időben Diána körbeutazta az országot, és hol egyik, hol másik szülőjénél élt – vagy apjánál a Spencer kastélyban Northamptonshire-ön, vagy anyjánál, aki elköltözött Északnyugat-Glasgowba, Skóciába. Diána, testvéreihez hasonlóan, rossz viszonyban állt új mostohaanyjával.

 

Kép

 

 

 

Diana először a kings lynni Silfield Schoolban tanult Norfolkban, aztán a Riddlesworth Hallban és a West Heath Girls' School (később újraszerveződik mint új iskola West Heathen, külön iskola lányoknak és fiúknak) Sevenoaksban, ahol rossz tanulóként tekintettek rá.

 

1977-ben, mikor 16 éves volt, otthagyta a West Heath-t és rövid ideig járt a Alpin Videmanette Intézetbe, egy leányiskolába (Rougemont, Svájc). Ebben az időben találkozott először leendő férjével, aki éppen testvérével Lady Sarah-val randevúzott. Diana állítólag kiemelkedően úszott és ugrott és azt mondták, balett-táncos szeretett volna lenni, de soha nem tanult komolyan táncolni és a maga 5'10" (178cm) túl magas volt ilyen karrierhez.

 

 

Biztossá vált az, hogy nem volt eléggé képzett. Diana könyörgött szüleinek, hogy visszamehessen Londonba. Vettek neki egy lakást Coleherne Court-ön, és három lakótársával élt ott 1981-ig.

 

Eközben tanult a Cordon Bleu diplomáért, habár utált főzni, és Madame Vacani tánciskolájában dolgozott Kensingtonban, de kilépett a rámenős állapot miatt. Lady Diana takarítással és pincérkedéssel töltötte idejét, mielőtt munkát talált egy óvodában, ahol segédként dolgozott.

Kép

 

 

Károly herceg szerelmi élete mindig is sajtótéma volt, rengeteg elbűvölő és előkelő nővel kapcsolták össze. 30-as évei elején nyomás alá került, hogy házasodjon. Annyi kritérium volt, hogy ne házasodjon római katolikus nővel; az anglikán egyház nem preferálta volna. Hogy elnyerje a család jóváhagyását, bármely lehetséges mennyasszonytól elvárták, hogy arisztokrata háttérrel rendelkezzen, hajadon legyen, valamint protestáns. Diana megfelelt ezeknek az elvárásoknak.

 

Kép

 

Eljegyzés és esküvő

Eljegyzésük 1981. február 24-én történt és a Szent Pál Bazilikában majd 1981. július 29-én közel egymilliárd néző kíséretével összeházasodtak. 

Kép